Tuesday, March 28, 2017

Aνθρώπινος ιστός καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι!

Επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Worcester κατάφεραν να μετατρέψουν ένα φύλλο σπανάκι σε ανθρώπινο καρδιακό ιστό και αυτό αποτελεί σίγουρα επανάσταση στη θεραπεία των κατεστραμμένων οργάνων. Η αναγεννητική ιατρική επιχειρεί να δημιουργήσει λειτουργικούς ανθρώπινους ιστούς από κύτταρα στο εργαστήριο.
Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει ανθρώπινο ιστό αλλά χωρίς αγγειακό δίκτυο που μεταφέρει το αίμα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του ιστού να πεθαίνει.
Επιπλέον με την χρήση 3D εκτυπωτή είναι δύσκολο να αναδημιουργήσουν δίκτυα αιμοφόρων αγγείων οπότε οι ενέργειές τους έχουν περιοριστεί στη δημιουργία ανθρώπινου ιστού σε μικρά εργαστηριακά δείγματα. Πρόσφατα, ωστόσο, πειραματίστηκαν με τα φύλλα από το σπανάκι, αφαιρώντας τα φυτικά κύτταρα και αφήνοντας ένα πλαίσιο από κυτταρίνη. «Η κυτταρίνη είναι βιοσυμβατή έχει χρησιμοποιηθεί σε μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών της αναγεννητικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα στην επούλωση τραυμάτων», λένε οι επιστήμονες.
perierga.gr - Aνθρώπινος ιστός καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι!
Έβαλαν τα φύλλα μέσα σε ζώντα ανθρώπινα κύτταρα, μεγαλώνοντας τις “φλέβες” τους, στέλνοντας στη συνέχεια υγρά και μικροσφαιρίδια στην “μικρή καρδιά” για να ελέγξουν εάν θα υπήρχε ροή. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ασθενών με καρδιακή προσβολή. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά μέχρι στιγμής αυτό που πετύχαμε είναι πολύ ελπιδοφόρο», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Glenn Gaudette.

No comments: