Tuesday, April 19, 2016

Χαμηλός αιματοκρίτης και πως μπορούμε να τον ανεβάσουμε

sidiros.medium 
‘Οταν κάποιος έχει χαμηλό αιματοκρίτη, σημαίνει πως έχει στον οργανισμό του πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία και είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μας. Επομένως ο άνθρωπος που έχει χαμηλό αιματοκρίτης είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει και αναιμία, δηλαδή παρουσιάζεται η περίπτωση τα όργανα να μην λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο. ‘Οταν ο χαμηλός αιματοκρίτης συνδυάζεται και με την έλλειψη σιδήρου, τότε μιλάμε για την σιδηροπενική αναιμία, κατά την οποία και η φεριτίνη (ο εργαστηριακός δείκτης που ελέγχει την έλλειψη σιδήρου) στο αίμα μας θα βρίσκεται και αυτή σε χαμηλά επίπεδα.

Τα φυσιολογικά όρια στα οποία πρέπει να κυμαίνεται ο αιματοκρίτης μας , για τις γυναίκες το χαμηλότερο όριο μπορεί να είναι μέχρι 36% και 48% το ανώτερο και για τους άντρες 40% το κατώτερο και 52% το ανώτερο. Επίσης οι φυσιολογικές τιμές της φεριτίνης πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 40 με 200 ng/mL (mcg/L).
Τα συμπτώματα ώστε να αντιληφθεί κάποιος εάν τυχόν πάσχει από αναιμία(χαμηλός αιματοκρίτης) είναι : η κούραση και η αδυναμία (π.χ όταν ανεβαίνετε σκάλες), ο συχνός πονοκέφαλος και το χλωμό δέρμα, Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε μπορούν να το μάθουν μέσω τυπικών αιματολογικών εξετάσεων (γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη ορού, σιδηροδεσμευτική ικανότητα).
Πολλές φορές, ζαλιζόμαστε ή νιώθουμε αδύναμοι λόγω του αιμοτοκρίτη. Ταυτόχρονα, αιμοδότες αποκλείονται λόγω του χαμηλού αιματοκρίτη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε και πιο υγιείς και να μπορούμε να προσφέρουμε;
Με ποιές τροφές μπορούμε να ανεβάσουμε τον αιματοκρίτη ;


‘Οταν μιλάμε για χαμηλό αιματοκρίτη λοιπόν, εννοούμε την έλλειψη σιδήρου. Η συνιστώμενη ημερίσια πρόληψη σιδήρου είναι 10mg ανά μέρα για τον ενήλικα άνδρα και 15mg την ημέρα για τις γυναίκες. Πέρα από κάποια συμπληρώματα και σκευάσματα σιδήρου υπάρχουν και οι τροφές που εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου. Αυτές είναι :

Kόκκινο κρέας (μοσχάρι, συκώτι)
Δημητριακά και ταχίνι
Λιαστή ντομάτα
Αποξηραμένα φρούτα
Αποξηραμένα βότανα ( δυόσμος, ρίγανη, κύμινο, άνιθος, μαντζουράνα)
Κακάο
‘Οσπρια και φακές
Οστρακοειδή
Μανιτάρια
Κοτόπουλο
Αβγά

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)

Επιπλέον, έρευνες έδειξαν πως τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ λεμόνι, πιπεριές, καρότα) βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από ζωικές τροφές που περιέχουν ζωική πρωτεϊνη και σίδηρο. Προτείνεται επίσης να συνδυάζονται τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με τα πρωτεϊνούχα προϊόντα ζωτικής προελεύσεως.
Θεραπεία για τον χαμηλό αιματοκρίτη και το χαμηλό σίδηρο υπάρχει, όμως είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.

Συνάκτης: Δανάη Κατσέα – Σαράντου
http://bloode.org/

No comments: